Translate

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

..........κρασί & τυρί:απο τα πιο ταιριαστά «ζευγάρια»






Μέρες που έρχονται χρειαζόμαστε στο τραπέζι μας ένα ωραίο πιάτο γεμάτο τυριά! Τι τυριά θα βάλουμε λοιπόν τώρα τις γιορτές σε μια ωραία πιατέλα;
 Η προετοιμασία και επιτυχία του συγκεκριμένου πιάτου, δεν έχει να κάνει με τη μαγειρική, αλλά με τη συγκέντρωση και οργάνωση των εδεσμάτων.Είτε σερβίρεται πριν από το δείπνο, είτε ως επιδόρπιο ή ακόμα ως κυρίως, ένα πιάτο με τυριά προσθέτει μια εκλεπτυσμένη πινελιά σε κάθε περίσταση. 
Επίσης, αποτελεί μία γρήγορη λύση για ένα βράδυ με φίλους στο σπίτι.





Εκτέλεση: 

  1. Τοποθετούμε στην πιατέλα μας τα τυριά διαδοχικά, πρώτα τα πιο φρέσκα, ελαφριά και μαλακά, τελειώνοντας με τα πιο σκληρά, ώριμα με έντονη οξύτητα. 
  2. Σκεπάζουμε με μία ζελατίνα την πιατέλα για να μην ξεραθούν τα τυριά και την τοποθετούμε στο ψυγείο. 
  3. Βγάζουμε την πιατέλα με τα τυριά από το ψυγείο 1/2 ώρα πριν από το σερβίρισμα, καθώς σε θερμοκρασία δωματίου ενισχύεται η γεύση τους και το άρωμά τους.
     Δέν πρέπει ποτέ να ξεπερνάμε τα 5 είδη τυριών!
        Ένα πιάτο με τυριά μπορεί να περιέχει:
  • Ποικιλία από τυριά: φρέσκα, παλαιωμένα, μαλακά (Φέτα, Καλαθάκι Λήμνου, Μανούρι, Mozzarella, Camembert, Brie, Chaource, Gorgonzola) και σκληρά (Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης/Νάξου/Αγράφων, Κεφαλογραβιέρα, Μετσοβόνε, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Παρμεζάνα, Emmental), ημίσκληρα (Κασέρι, Μαστέλο Χίου, Gouda, Edammer, Cheddar, Manchego, Stilton, Roquefort) λευκά, κίτρινα και μπλε (Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Blue Cheese)

  • Συνοδευτικά: διάφορες ελιές, κόκκινες πιπεριές, πίκλες, αποξηραμένα φρούτα, σταφύλια, ξηροί καρποί, κράκερς,  κριτσίνια, μπατόν αλμυρά, μπρουσκέτες, μπαγκέτα, χωριάτικο ή σικάλεως ψωμί, μέλι, μαρμελάδα φρούτα του δάσους, κρασί   
Συμβουλές:

  • Σε ένα πλατό τυριών μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά διαφορετικά είδη τυριών, διαφορετικής χώρας προέλευσης και επεξεργασίας.
  • Σερβίρουμε τουλάχιστον 4 είδη τυριών από τις μεγάλες οικογένειες τυριών σε μεγάλα κομμάτια σε μία ευρύχωρη πιατέλα – χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους, για να καλύπτουμε όλα τα γούστα και οι καλεσμένοι μας να επιλέγουν την ποσότητα που επιθυμούν.
  • Μου αρέσει να σερβίρω ένα μείγμα από τυριά που γνωρίζω, ενώ παράλληλα προσθέτω κάθε φορά μία νέα για εμένα ποικιλία, ρωτώντας τον υπεύθυνο στο πάγκο των τυριών για το δικό του αγαπημένο.
  • Ειδικά μαχαίρια τυριού, βοηθούν να καρφώσουμε το κομμάτι που έχουμε κόψει και να το σερβίρουμε στο πιάτο μας. Καλό είναι να υπάρχει ξεχωριστό μαχαίρι για κάθε είδος τυριού.
  • Αγαπημένος μου τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ένα ξύλινο δίσκο κοπής, ξεφεύγοντας έτσι από τις συνηθισμένες πιατέλες σερβιρίσματος, ενώ παράλληλα το ξύλο διατηρεί μια σχετική απορροφητικότητα που βοηθά το τυρί να μένει στεγνό καθ’ όλη τη διάρκεια του σερβιρίσματος.
  • Απολαμβάνουμε συνήθως τα τυριά με τη συνοδεία ενός κόκκινου ή αφρώδες ροζέ κρασιού. Ωστόσο, τα μαλακά και τα λευκά τυριά συνδυάζονται τέλεια με λευκό κρασί, όπως ένα αρωματικό Sauvignon Blanc ή μοσχοφίλερο. Ενώ η αψάδα, αλμύρα και οξύτητα των μπλε τυριών καλεί για εξισορροπητική παρέα με τα γλυκά κρασιά, όπως το αγαπημένο Vinsanto Σαντορίνης ή Port. 
  • Τα συνοδευτικά ντύνουν τις γεύσεις, αλλά και το πιάτο μας.
  • Τυριά με λιγότερο έντονη γεύση, όπως η μοτσαρέλα, αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με πρόσθετα καρυκεύματα. Δοκιμάστε 1/3 φλ. ελαιόλαδο, ξύσμα από τη φλούδα 2 λεμονιών και καβουρδισμένο πιπέρι ή εναλλακτικά ραντίστε το τυρί με λίγο μέλι.







 
  Πολλά φιλιά 
η ξανθιά.... 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...