Translate

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

.............Κροκ μεσιέ & Κροκ μαντάμ





Το απόλυτο ζευγάρι από την Γαλλία.
Τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό, είναι ένα είδος ψητού σάντουιτς με μπεσαμέλ.


Yλικά 

 Φέτες ψωμιού για τοστ χωρίς κόρα
 ● ζαμπόν (όχι καπνιστό) 
● κίτρινο τυρί φέτες και μισό φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο 
● 1-2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο  
● μουστάρδα Dijon
 και λίγη μπεσαμέλ 
( αν δεν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη θα χρειαστείτε 2 κ.σ. βούτυρο
 ● 2 κ.σ. αλεύρι 
● 1 1/4 φλ. γάλα πλήρες
 ● αλατοπίπερο 
● μοσχοκάρυδο)



 Κροκ μεσιέ

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας και καβουρδίζοντας το βούτυρο με το αλεύρι για 2-3΄, μετά προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν ανάμεσα στις φέτες ψωμιού. Αλείφουμε τις δύο εξωτερικές πλευρές των τοστ με το λιωμένο βούτυρο. Τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε τα τοστ σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε την επάνω φέτα με μπεσαμέλ και στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 2-3΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσει το τυρί. Κόβουμε διαγώνια και σερβίρουμε αμέσως.

 


Κροκ μαντάμ 
( ονομάζεται όταν το τοστ σερβίρεται με ένα αυγό μάτι επάνω!)

 Τρίβουμε όλο το τυρί. Αλείφουμε τις φέτες με το λιωμένο βούτυρο όπως και στο προηγούμενο, όμως στη μία φέτα βάζουμε 1 1/2  κ.σ. μπεσαμέλ, 1/4 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο και το ζαμπόν. Αλείφουμε τις άλλες φέτες με λίγη μουστάρδα και καλύπτουμε το τοστ. Το ψήνουμε στο τηγάνι και στο γκριλ με τον ίδιο τρόπο. Σβήνουμε το γκριλ και το αφήνουμε στο χαμηλότερο σημείο για να διατηρηθεί ζεστό. Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι (μόλις πήξει το ασπράδι το βγάζουμε), το βάζουμε πάνω στο τοστ και το σερβίρουμε αμέσως.









♛ 
Πολλά φιλιά
 η ξανθιά...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...