Translate

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

..............οι ιέρειες της μόδας


οι γυναίκες που άλλαξαν την μόδα
Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel (19 Αυγούστου 1883 – 10 Ιανουαρίου 1971)
To όνομά της φέρνει αβίαστα στο μυαλό συνειρμούς πολυτέλειας και υψηλής ραπτικής! Πολλές από τις ιδέες που εισήγαγε στο χώρο της μόδας, στάθηκαν αφετηρίες για διαχρονικά κομμάτια που κάθε γυναίκα έχει στη ντουλάπα της όπως το L.B.D..
Η Coco Chanel ήταν ο πρώτος άνθρωπος από την υψηλή ραπτική που κατάφερε να μπει στη λίστα των Τimes με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλαντήτη! Εισήγαγε καινοτομίες όπως τα ανδρόγυνα σχέδια στα γυναικεία ρούχα ενώ πολύ γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει πιστή πελατεία στην Αγγλία και την Αμερική.
 Elsa Schiaparelli (10 Σεπτεμβρίου 1890 — 13 Νοεμβρίου 1973) 

H Ιταλίδα Elsa Schiaparelli αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της Coco Chanel ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Εκείνη έφερε τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης στο πεδίο της μόδας, ονόματα όπως ο Salvador Dali και ο Jean Cocteau.
Οι ιδέες της είναι μέχρι σήμερα σύγχρονες αφού εκείνη πρώτη ξεκίνησε να συνδυάζει την πασαρέλα με τη live μουσική και άλλες τέχνες, χρησιμοποίησε πιο εύσωμα μοντέλα ενώ πάντα έλεγε ότι οι γυναίκες με αγορίστικο σώμα δείχνουν τα ρούχα καλύτερα από τις πολύ αδύνατες κοπέλες.
 Madeleine Vionnet (22 Ιουνίου 1876 – 2 Μαρτίου 1975) Είναι η γαλλίδα σχεδιάστρια που έγινε γνωστή ως η “αρχιτέκτων ανάμεσα στους σχεδιαστές”! Έγινε διάσημη μέσα από τα grecian φορέματα που σχεδίαζε! Εφηύρε το ιδιαίτερο κόψιμο bias, κάτι που έκανε τα ρούχα πολύ πιο άνετα αλλά και πιο κολακευτικά για τη γυναικεία σιλουέτα!
Η Vionnet είναι υπεύθυνη για τις τουαλέτες των μεγαλύτερων σταρ της εποχής και διαχρονικών fashion icons όπως Marlene Dietrich, Katharine Hepburn και Greta Garbo. Madame Grès (30 Νοεμβρίου 1903 – 24 Νοεμβρίου 1993) 


Ήταν η μαθήτρια και συνεχιστής του οράματος της Madeleine Vionnet. Η Madame Grès έκοβε τα φορέματα κατευθείαν στο σώμα χωρίς τη βοήθεια του πατρόν και έγινε διάσημη για τα κομψά ζέρσεϊ με λοξό κόψιμο, φορέματα με λεπτή πτύχωση, κομμάτια που προσέγγιζαν την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών γλυπτών και των πτυχώσεών τους.
Η μαζική παραγωγή δεν επηρέασε ποτέ τη δουλειά της και κάθε τουαλέτα χρειαζόταν 300 ώρες για να δημιουργηθεί!
 Vivienne Westwood (8 Απριλίου 1941)

 


Είναι η ιέρεια της αναρχικής μόδας και απολαμβάνει ιδιαίτερα τον τίτλο της “γιαγιάς” της μόδας!  Το όνομά της είναι απόλυτα συνυφασμένο με την punk και την new age κουλτούρα.
Τη δεκαετία του ’70 ξεχώρισε για τα ρούχα που σχεδίαζε για τις on stage εμφανίσεις του άνδρα της Malcolm McLaren και του συγκροτήματος των Sex Pistols. Πριν από λίγα χρόνια η πρώτη έκθεση ρετροσπεκτίβα της δουλειάς της παρουσιάστηκε στo Μουσείo Victoria & Albert του Λονδίνου και περιείχε από punk κομμάτια μέχρι «ιστορικά» βραδινά φορέματα.
Οι γυναίκες αυτές άνοιξαν το δρόνο για την επαγγελματική σταδιοδρομία χιλιάδων άλλων γυναικών (και ανδρών) στη βιομηχανία της μόδας!

       ♛
Πολλά φιλιά
η ξανθιά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...