Translate

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

..............φοντύ





Η πρωτοτυπία αυτού του φαγητού έγκειται στο ότι ψήνεται αργά-αργά από τους ίδιους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι βουτούν τις μπουκιές κρέατος, ψωμιού η φρούτων, μέσα στο ίδιο σκεύος και έτσι δημιουργείται μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο τραπέζι.
Είναι  μια ωραία λύση –πρόφαση για ένα εύκολο, ευχάριστο και αρκετά low budget χειμωνιάτικο κάλεσμα.







Φοντύ τυριών


Υλικά συνταγής:
300γρ έμενταλ
300γρ τυρί ρεγκάτο
300 γρ τυρί γκούντα
300 γρ κασέρι
300 γρ ένταμ
1 σφηνάκι kirsch
Λίγο ελαιόλαδο
20 μικρά λουκάνικα
Διάφορα είδη ψωμιού κομμένα σε μικρές φέτες







Διαδικασία:
  Καθαρίζετε τα τυριά και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και τα αφήνετε να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε το Kirsch. Σε ένα πιάτο στολίζετε τα διάφορα είδη ψωμιού κομμένα σε μπουκιές. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα λουκάνικα. Αδειάζετε στο φοντύ τα λιωμένα τυριά και το ανάβετε έτσι ώστε να διατηρούνται ζεστά. Με τα ειδικά πιρουνάκια βουτάτε το ψωμί και τα λουκάνικα στο τυρί. 


Tips


* Για το ελβετικό φοντί με τυρί χρησιμοποιήστε emental και ελβετική γκριγιέρ
* Όταν το τυρί αρχίσει να ψιλοπήζει χαμηλώνουμε την φωτιά.
* Χρησιμοποιήστε μπουκίτσες χθεσινού ψωμιού για να μην διαλύεται.
* Μην αφήσετε το καλύτερο! Είπαμε ότι η θερμοκρασία στο fondue είναι τέτοια ώστε να κρατάει το μείγμα ζεστό άλλα όχι τόσο δυνατή ώστε να καίγεται το τυρί. Αν η σωστή θερμοκρασία κρατηθεί έως τέλους στο πάτο της κατσαρόλας δημιουργείται μια λεπτή κρούστα ψημένου αλλά όχι καμένου τυριού που ονομάζεται la religieuse. Είναι μούρλια.
* Προσοχή με το fondue θα πιείτε μόνο κρασί ή τσάι. Το νερό ή μπύρα ή τα αναψυκτικά, οι σόδες  απαγορεύονται αφού θα κάνουν το τυρί σαν μια σκληρή μπάλα στο στομάχι και δεν θα χωνεύετε ποτέ. Αντίθετα το τσάι και το κρασί λειτουργούν σαν διαλυτικά και βοηθούν στην πέψη.
* Βάση της Ελβετικής παράδοσης αν κάποιος άνδρας χάσει το κομμάτι του ψωμιού του μέσα στο fondue κερνάει ένα μπουκάλι κρασί. Αν πάλι το χάσει μια κυρία, δίνει ένα φιλί σε εκείνον που κάθεται στα αριστερά της!









 
 

φοντύ σοκολάτας




Υλικά συνταγής:
Πορτοκάλι: 1 (χυμό και ξύσμα)
Σοκολάτα (ελαφρά πικρή): 225 γρ.
Κρέμα γάλακτος: 200 γρ.
Φρούτα και μπισκότα: όσα σας αρέσουν

 
Διαδικασία:
1. Ζεσταίνετε στο ειδικό σκεύος για φοντί ή σε κατσαρόλα τον χυμό με το ξύσμα. Ρίχνετε την σοκολάτα σπασμένη κομμάτια και ανακατεύετε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.
2. Σερβίρετε τη σοκολάτα σε ειδικό σκεύος με ρεσώ και τη συνοδεύετε με ποικιλία φρούτων (φράουλες, ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα, ροδέλες μπανάνας, φέτες μήλου κ.α.) τσουρέκι, μπισκότα η marshmallows. 

Κόψτε κομματάκια κέικ (όχι πολύ φρέσκου γιατί θρυμματίζεται), αχλάδια, framboises και δοκιμάστε τα βουτηγμένα στην σοκολάτα.  Το σοκολατένιο φοντύ είναι εξαιρετικό και με ξινά γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε  ρολά από νεράντζι, πορτοκάλι ή μικρά κουμ κουάτ. Ωραία ιδέα και το φοντύ λευκής σοκολάτας με καθαρισμένες φράουλες.








♛ Πολλά φιλιά 
η ξανθιά...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...