Αυτή η ιδέα είναι πολύ δημοφιλής στις βόρειες χώρες, με τους βαρείς χειμώνες, αλλά αρέσει και σε μας, τις κρύες βραδιές του χειμώνα, με φίλους, δίπλα στο τζάκι, γιατί είναι ένα πολύ γλυκό, αρωματικό, θερμαντικό και ... μεθυστικό ποτό.
Υλικά
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί | |||
2 ποτήρια νερό | |||
1-2 κουταλιές ζάχαρη | |||
(κατά προτίμηση μαύρη) | |||
1 πορτοκάλι ή λεμόνι | |||
1 ξύλο κανέλας | |||
5 γαρίφαλα | |||
1/2 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά) | |||
Σκεύη | |||
1 μεγάλη κατσαρόλα | |||
1 μαχαίρι | |||
1 ξύλινη κουτάλα | |||
1 σουρωτήρι |
1. Καθαρίστε τη φλούδα του πορτοκαλιού ή του λεμονιού γύρω-γύρω σε ένα ενιαίο κομμάτι.
2. Βάλτε τη φλούδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά -εκτός από το κρασί και το κονιάκ- στην κατσαρόλα και αφήστε τα να ζεσταθούν -όχι όμως να βράσουν- σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
3. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το κρασί και το κονιάκ, ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα να μείνει για λίγη ώρα, μέχρι να αρωματιστεί καλά.
4. Περάστε το κρασί από το σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τη φλούδα και τα μπαχαρικά, και σερβίρετέ το όπως είναι χλιαρό.
♛
Πολλά φιλιά
η ξανθιά.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου