Translate

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

....................χούμους (Hummus - حمّص‎ ) με πατζάρια






Το Hummus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, εύκολα και απλά ορεκτικά  της Μέσης Ανατολής.



 Απαραίτητα συστατικά του είναι τα ρεβίθια και το ταχίνι που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για σπιτικό χούμους που χρησιμοποιούν διαφορετικά μπαχαρικά και ποσότητα σκόρδου.

Τ α  Υ λ ι κ ά
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτί ρεβίθια κονσέρβα, στραγγισμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)  
4 κουταλιές ταχίνι
2 μέτρια πατζάρια  
1 φλιτζανάκι φρέσκο χυμό λεμονιού  
½ φλιτζάνι νερό  
5 κουταλιές ελαιόλαδο  
1 κουταλάκι αλάτι 1 κουταλιά κύμινο  
Λίγα ρεβίθια ή κουκουνάρια (ψημένα) ή μαϊντανός (ψιλοκομμένος) για το γαρνίρισμα  
Λίγο κύμινο ή πάπρικα



Ο δ η γ ί ε ς
Βάζουμε στο food processor το σκόρδο, τα ρεβίθια - κρατάμε μερικά - το ταχίνι,τα πατζάρια, το χυμό λεμονιού, το νερό, αλάτι και πιπέρι, το κύμινο και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλέθουμε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια κρέμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο μπολ, ισιώνουμε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με πιπέρι, κύμινο ή πάπρικα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και διακοσμούμε με τα ρεβίθια που είχαμε κρατήσει.





Σερβίρουμε με κράκερ ή με μπαστουνάκια ωμών λαχανικών, όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή με αραβική πίτα.
 Κόβουμε την πίτα σε λεπτά τρίγωνα κομμάτια, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 ° C.


 







      ♛
Πολλά φιλιά
η ξανθιά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...